Košarica

 

0

Košarica je prazna.

 
 
080 25 27
 
 
 

Kontaktne leče - odgovori na najpogostejša vprašanja

Kontaktne leče - odgovori na najpogostejša vprašanja

22.05.2020

Kontaktne leče so sodobna, zelo priljubljena metoda za korekcijo vida. Uporabljajo jih ljudje v različnih starostnih obdobjih, saj so ugodne in dostopne širši množici. Vseeno pa se posameznikom porajajo številna vprašanja o njihovi uporabi, kroži tudi veliko mitov ...

Kje kupiti kontaktne leče? 

Da bi vas pomirili in dali strokovne odgovore, v spodnjih vrsticah odgovarjamo na nekatera najpomembnejša vprašanja, ki jih boste želeli vedeti, preden se odločite za nošenje kontaktnih leč. Za dodatne informacije smo seveda na voljo v vseh naših optikah.

Kontaktne leče ali očala?

Tako ena kot druga rešitev imata svoje prednosti in slabosti. Danes nekateri zato uporabljajo kar kombinacijo očal in leč. Da bi se lažje odločili, ali vam bolj ustrezajo kontaktne leče ali očala, naj izpostavimo nekaj ključnih lastnosti enih in drugih.

Kontaktne leče so odlične za vsa opravila, tudi za športne dejavnosti. Vam ne ovirajo in ker jih nosite neposredno na očeh, imate z njimi boljši periferni vid. Ne spreminjajo naših fizičnih lastnosti, saj nimajo okvirjev. Vizualno ne boste prav nič spremenjeni. S kontaktnimi lečami lahko prav tako nosite katera koli sončna očala, lahko si celo spremenite barvo zenic. Seveda pa se je treba zavedati, da leče zahtevajo redno čiščenje in menjavo, higiena je izjemno pomembna. Nujno jih morate odstraniti pred spanjem, zato niso dobra izbira za tiste, ki pogosto zaspijo pred televizijo ali med branjem. Nošenje leč lahko tudi izsuši oči, tako da so bolj razdražene, a je tudi res, sodobni izdelki to že dobro preprečujejo.

Na drugi strani očala zahtevajo manj vzdrževanja. Bolj so primerna za otroke in starejše, ki jim je vstavljanje leč preveč zahtevno. Očala vsaj delno nudijo tudi zaščito pred vetrom in prahom. Strošek ob nakupu je sicer veliko večji kot pri lečah, a ker gre za enkratni nakup, so dolgoročno cenejša izbira. Slabost očal je ta, da kvarijo periferni vid in zmanjšajo vidni kot. Hitreje se polomijo ali izgubijo, kar nanese visoke stroške. Močno tudi vplivajo na vizualni izgled posameznika, a so hkrati lahko odličen modni dodatek, če jih znamo pravilno izbrati.

Če želite začeti uporabljati kontaktne leče, se morate nujno naročiti na okulistični pregled. Oftalmolog bo pregledal, ali je vaše oko sploh primerno za kontaktne leče, določil dioptrijo, ugotovil bazno krivino in diameter. Naj poudarimo, da dioptrija za kontaktne leče ni ista kot pri očalih, zato ne kupujte kontaktnih leč kar na lastno pest. Zdravnik vam bo ob pregledu dal par testnih leč, ki jih boste uporabljali kak teden dni in nato prišli na kontrolni pregled. Uvedel vas bo v proces vstavljanja in odstranjevanja leč.

Kako vstaviti kontaktne leče?

Pri začetnikih največ skrbi povzroča prav to, kako vstaviti kontaktne leče brez bolečin, nelagodja in v prvem poskusu. Naj vas najprej potolažimo, da se leča ne more kar izgubiti za vašim očesom, ne more se prilepiti na oko, ne more sama od sebe pasti iz očesa. Vstavljanje kontaktnih leč je naloga, ki na začetku potrebuje nekaj vaje in strpnosti, a jo boste s pravo voljo zagotovo zmogli. Samo pomislite, koliko stvari ste se naučili kot otrok, koliko poskusov in napak ste zmogli, koliko prask, joka ste prestali ... Zagotavljamo, da se boste naučili tudi takšno stvar, kot je vstaviti kontaktne leče.

Preden se dotaknete kontaktnih leč, si morate nujno umiti roke. Raje se izognite močno odišavljenim in mastnim milom. Roke osušite z brisačo, ki ne pušča vlaken. Če želite na roke nanesti kremo, to vedno storite šele po tem, ko ste leče vstavili ali odstranili, sicer se lahko primejo nanjo. Dobra praksa je, da vedno začnete z istim očesom (tako bo manj možnosti, da vstavite napačno kontaktno lečo). S kazalcem kontaktno lečo "povlecite" iz embalaže/škatlice ter jo sperite s tekočino za leče (nikoli ne z vodo). Na konico prsta lečo postavite tako, da se ne stika z robom. Naj stoji kot skodelica. S sredincem iste roke navzdol potegnite spodnjo veko, druga roka pa naj zgornjo veko povleče navzgor. Poglejte v stran, da lečo položite pretežno na beločnico. Veke nežno spustite in počasi zaprite oči. Premikajte oko, da se kontaktna leča lepo namesti. Postopek nato ponovite še z drugim očesom.

Kako vstaviti kontaktne leče?

Kako odstraniti kontaktne leče?

Pred odstranjevanjem kontaktnih leč si dobro umijte roke in si jih obrišite do suhega. Tako kot pri vstavljanju vedno začnite z istim očesom, najlažje boste vse izvedli pred ogledalom. Spodnjo veko potegnite navzdol in poglejte vstran. Kontaktno lečo nežno premaknite na beločnico. Nato z blazinicami palca in kazalca nežno uščipnite lečo in jo potegnite z očesa. Nikakor ne uporabljajte sile in ne prepogibajte več, kot je treba. Če se je leča nekoliko bolj oprijela očesa, si lahko pomagate s kapljicami za vlaženje.

Po odstranitvi kontaktnih leč, jih je vsakič obvezno treba primerno očistiti in shraniti. O primernih izdelkih vam bomo svetovali na pregledu.

Kje kupiti kontaktne leče?

Kontaktne leče lahko kupite v očesni ordinaciji, kjer natančno poznamo vaše potrebe. Zelo preprost način danes pa je kar nakup na spletu. Clarusova spletna trgovina ponuja širok izbor kontaktnih leč in drugih potrebnih izdelkov preverjenih proizvajalcev. Predpogoj je seveda, da poznate svojo dioptrijo za kontaktne leče in da ste se z zdravnikom posvetovali o tem, katere leče so za vas najbolj primerne. Nato jih lahko naročate sami.

Kontaktne leče v E-trgovini Clarus

 

Produkti vezani na ta članek

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.