0

Košarica

Košarica je prazna.

 
 
080 25 27
 
 
 

Kontaktne leče – nasveti za uporabo

Kontaktne leče – nasveti za uporabo

30.07.2019

Kako dolgo lahko uporabljam par kontaktnih leč?

Par kontaktnih leč lahko uporabljate tako dolgo, kolikor piše na embalaži ali kakor vam je priporočil zdravnik. Tudi, če kontaktnih leč ne nosite vsak dan, jih morate zavreči po določenem času od odprtja. Na primer, če uporabljate dnevne kontaktne leče, jih je potrebno po nošenju zavreči. Čeprav se vam lahko zdi, da so »dovolj dobre« za večkratno uporabo. V primeru, da nosite kontaktne leče več dni, kot je dovoljeno ali če spite z njimi močno povečate tveganje za okužbo vaših oči.

Preden se dotikate kontaktnih leč!

Vedno si dobro umijte roke preden kontaktne leče vstavite ali odstranite iz oči. Skušajte se izogibati mastnim in močno odišavljenim milom. Pomembno je, da si roke dobro osušite z brisačo, ki ne pušča vlaken. Šele, ko kontaktne leče vstavite ali odstranite, lahko nanesete kremo na roke, saj se v nasprotnem primeru prime nanje.

Vstavljanje kontaktnih leč

Priporočamo, da vedno začnete z istim očesom. Tako je manj možnosti, da vstavite napačno kontaktno lečo (redko je, da imamo na obeh očesih isto dioptrijo). S kazalcem povlecite kontaktno lečo iz embalaže ali shranjevalne škatlice. Izperite kontaktno lečo s primerno tekočino za leče (nikakor z vodo). Kontaktno lečo postavite na konico kazalca tako, da se ne stika z robom, temveč stoji kot skodelica. S sredincem iste roke potegnite spodnjo veko navzdol, z drugo roko pa povlecite zgornjo veko navzgor. Priporočamo, da pogledate v stran tako, da lečo položite pretežno na beloočnico. Nežno spustite veke, počasi zaprite oči in premikajte oko, da se kontaktna leča pravilno namesti.

Odstranjevanje kontaktnih leč

Predno pričnete z odstranjevanjem kontaktnih leč si umijte roke. Potegnite spodnjo veko navzdol, poglejte v stran in nežno premaknite kontaktno lečo na beloočnico. Z blazinicami palca in kazalca nežno uščipnite lečo in jo potegnite dol z očesa.

Čiščenje in shranjevanje kontaktnih leč

Najbolje se razlikujeta dva načina čiščenja. Večino tekočin za leče se uporablja večnamensko: za spiranje (pred in po nošenju), čiščenje (v dlan nalijemo nekaj tekočine in v njej z blazinicami nežno drgnemo lečo) in shranjevanje (kadar leč ne nosimo so shranjene v tekočini). Tekočina za leče z vodikovim peroksidom vsebuje razredčene kisline, kar učinkovito odstrani umazanijo iz leče. V določenem času (čez noč) se kisline nevtralizirajo. POMEMBNO: teh tekočin ne uporabljajte za spiranje, direkten stik z očesom lahko povzroči opeklino!

Voda in kontaktne leče ne gredo skupaj

Morda vam je zmanjkalo tekočine za leče in mislite, da jo lahko nadomestimo z vodo iz pipe. Nikar ne počnite tega! Voda vsebuje mikrobe, ki lahko povzročijo resne okužbe oči. Nikoli ne stopite pod prho ali v vodo (bazen, morje…) brez, da odstranite kontaktne leče. Nikoli ne uporabljajte sline za vlaženje leč.

Čistoča shranjevalne škatlice je pomembna

Škatlico za leče je potrebno tako skrbno čistiti, kot kontaktne leče. Vsak dan jo je potrebno sprati z razkužilom in jo pustiti, da se posuši. Pomembno je, da vsake 3 mesece zamenjate shranjevalno škatlico, nekateri priporočajo še pogostejšo menjavo. Škatlice so večinoma priložene tekočinam za leče in so sterilne.

Bolečina, zaradi kontaktnih leč

Kontaktna leča lahko povzroča neprijeten občutek, če je kaj pod ali na njej. V tem primeru lečo odstranite in jo sperite z tekočino ali kapljicami za oči, nikakor s tekočino z vodikovim peroksidom. Če neprijeten občutek ne izgine, odstranite kontaktne leče. V primeru razdraženih ali bolečih oči ne nadaljujte z nošenjem leč. Če se stanje ne izboljša, kljub odstranitvi, obiščite zdravnika.

Kontaktne leče in make-up/ličenje

Pomembno je, da najprej vstavite kontaktne leče preden začnete z ličenjem. Prav tako je pomembno, da leče odstranite iz oči, preden začnete odstranjevati ličila. Če je le mogoče uporabljajte nealergena ličila. Izogibajte se senčilom za veke ali črtalom, ki vsebujejo bleščice ali so metalične (metallic eye shadow) barve, ter vodoodporne maskare. To povzroči zelo neprijeten občutek v očeh, kontaktne leče pa se lahko obarvajo. Ne nanašajte črtala za oči na notranji rob veke ali med trepalnice. Zamenjajte ličila za oči vsaj vsake 3 mesece.

Kontaktne leče in šport

Leče so izvrstna izbira za večino športov in fizičnih aktivnosti. Zelo redko se premikajo v oko ali izpadejo iz očesa. Poleg tega se ne meglijo (kot npr. očala) in vam dajejo boljši periferni vid. Če plavate, še posebej v jezerih, pa odsvetujemo njihovo uporabo. Tudi, če uporabljate plavalna očala, vam odsvetujemo uporabo kontaktnih leč, saj so možnosti za okužbo visoke. Če pomotoma plavate v kontaktnih lečah jih bo veliko težje odstraniti, zato si pomagajte s kapljicami za oči ali umetnimi solzami, ki jih »razrahljajo«. Čim hitreje jih odstranite in očistite.

Očala so potrebna

Tudi, če uporabljate kontaktne leče, boste še vedno nosili dioptrijska očala. Dobro je, da imate vedno pri roki očala s primerno dioptrijo, za trenutke ko si morate spočiti oči ali jih ne morate nositi iz kateregakoli drugega razloga. Potrebno je, da imate kvalitetna sončna očala s pravilno obdelanimi stekli in 100 % UV zaščito, saj so oči še tako bolj občutljive na sonce, kontaktne leče pa prav tako povečajo bleščanje svetlobe.

Dekorativne/barvne kontaktne leče

Vam je všeč ideja, da imate mačje oči za maškare? Ali pa bi samo radi imeli drugo barvo oči. Dekorativne in barvne leče so lahko povsem varne za uporabo, vendar se prepričajte, da so dobre kvalitete. Vprašajte svojega očesnega zdravnika ali optika. V mnogih državah je prodaja dekorativnih in barvnih leč brez recepta nezakonita. Tudi, če nosite slabe kontaktne leče za kratek čas, vam lahko povzročijo resno škodo.

Oči, zasloni in monitorji

Vedno več nas preživi ure in ure za računalnikom na dnevni ravni, neprestano gledamo v telefonske zaslone, doma pa nas čaka televizor. Kadar gledamo v zaslon 60 % manj mežikamo. Vse to močno obremenjuje naše oči, jih naredi utrujene in suhe. Strokovnjaki svetujejo, da se držite pravila 20-20 – Vsakih dvajset minut, si vzemite 20 sekundni premor in glejte v točko, ki je nekaj metrov stran.

Obiščite okulista oftalmologa

Če razmišljate o uporabi kontaktnih leč, je potrebno, da pri zdravniku oftalmologu opravite specialistični pregled za kontaktne leče. Zdravnik mora pregledati oko, če je vaše oko sploh primerno za kontaktne leče, določiti mora dioptrijo (ni ista kot pri dioptrijskih očalih), ugotoviti bazno krivino, in ugotoviti diameter kontaktne leče. Zdravnik vam bo tudi svetoval o vrsti kontaktnih leč na podlagi željene uporabe. Ob pregledu boste prijeli par testnih leč in približno po tednu dni z njimi prišli na kontrolni pregled. V kolikor se z kontaktnimi lečami srečujete prvič, se bo izvedlo uvajanje, kjer vam bodo pomagali, da si leče vstavite in odstranite sami. Tudi, če imate namen naročevati kontaktne leče preko spleta je potrebno, da opravite pregled in dobite primerno predpisano dioptrijo za leče.

Naročite se na okulistični pregled za leče v eni izmed poslovalnic Optike Clarus.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.