0

Košarica

Košarica je prazna.

 
 
080 25 27
 
 
 

Za kakšne kontaktne leče se odločiti?

Za kakšne kontaktne leče se odločiti?

30.07.2019

Kako kontaktne leče prepuščajo kisik in vplivajo na zdravje oči

Dandanes so pri izbiri kontaktnih leč možnosti neskončne: od dnevnih do letnih, prozornih in barvnih, trdih in mehkih, enožariščnih do progresivnih.

Vrst je veliko, proizvajalcev pa še več. Pri toliko veliki izbiri pa zlahka pozabimo na pomembnosti očesne absorpcije kisika. 

Koliko kisika prepuščajo, kontaktne leče močno vpliva na zdravje vaših oči. Prav tako močno vpliva na vaše vsakodnevno udobje oči.

Da bi vaše oči ostale zdrave in ohranile oster vid, je dobro vedeti, kako »dihajo« vaše oči in kontaktne leče!

KAKO NAŠE OČI ABSORBIRAJO KISIK?

Roženica je prozorna plast tkiva, ki prekriva prednji del naših oči. To vključuje našo zenico, šarenico in sprednjo očesno komoro (notranjost naših oči). Je popolnoma prozorna, ker ne vsebuje krvnih in limfnih žil. Krvne žile so pomembne, saj se po njih prenaša kisik, brez katerega ne moremo živeti.

Namesto krvnih žil, tekočina v sprednji očesni komori ohranja roženico. Toda roženica potrebuje tudi kisik in edini način je, da ga absorbira iz zraka. Kisik se raztopi v naših solzah in nato odide tja, kjer je potreben v roženici. Isti mehanizem izloči ogljikov dioksid v okolje.

KONTAKTNE LEČE IN ABSORBCIJA KISIKA

Če vaše kontaktne leče ustavijo proces izmenjave plinov (kisik in ogljikov dioksid), lahko začne trpeti vaš vid.

Ko se to zgodi, lahko roženica spremeni obliko, postane motna ali razvije brazgotine. Nove krvne žile iz beločnice lahko prerastejo v roženico. To površino očesa še dodatno poškoduje in poslabša vid.

Roženica lahko postane tudi hipoksična. Pomanjkanje kisika oslabi roženico in povzroči nastanek mlečne kisline. Ta kislina vleče vodo v roženico iz arterijske komore.

Ko se to zgodi, ustvarja nevarno otekanje, imenovano edem. Pri spanju vsi doživljamo nizke stopnje edema. Kadar pa je oko še dodatno zaprto zaradi kontaktne leče pa lahko stopnja edema postane problematična.

Zato si proizvajalci prizadevajo, da naredijo kontaktne leče, ki čim bolje »dihajo«. Različne vrste kontaktnih leč oskrbujejo oči s kisikom na različni način.

S tradicionalnimi trdimi lečami pride majhna količina kisika pod lečo, medtem ko mežikamo. Na enak način se izloči ogljikov dioksid.

Večina ljudi rajše uporablja mehke kontaktne leče, znane tudi kot hidrogeli. Hidrogeli se tesno prilegajo roženici in pod lečo ne črpajo kisika.

Namesto tega kisik doseže roženico tako, da se razprši skozi vodo, ki je prisotna v leči. Višja kot je vsebnost vode v leči, višja je raven kisika, ki je na voljo očesu.

Danes so številne mehke kontaktne leče sestavljene iz silikonskega hidrogela, ki doslej najbolje prepušča kisik do očesa!

PREDNOSTI KONTAKTNIH LEČ IZ SILIKONSKEGA HIDROGELA

Kontaktne leče iz silikonskega hidrogela so na trgu od leta 1999. Danes je skoraj polovica kontaktnih leč iz silikonskega hidrogela, 90 % dnevnih kontaktnih leč, 87 % 14-dnevnih kontaktnih leč in mesečnih kontaktnih leč.

Silikonski hidrogel se nanaša na material v kontaktnih lečah in ne na vrsto leče. Prihajajo v sferičnih, toričnih in bifokalnih vrstah. Lahko so tudi prilagojene vašim očem.

Največja korist nošenja silikonskih hidrogelnih kontaktnih leč je njihova prepustnost kisika. Omogočajo, da se do 5x več kisika absorbira v roženico, kakor pri navadnih hidrogelnih lečah. To znatno zmanjša tveganje za hipoksijo roženice.

Leče iz silikonskega hidrogela zmanjšajo možnosti za nastanek večine težav povezanih z uporabo kontaktnih leč, kot so:

  • Suhe oči,
  • Otekanje roženice in
  • Mnoge okužbe.

To je deloma posledica visoke vsebnosti vlage in relativne prožnosti. Te kontaktne leče so tudi bolj odporne na proteinske usedline. Z njimi je lažje ravnati kot z mehkimi hidrogelnimi lečami.

Slabosti hidrogelnih kontaktnih leč so v ceni – ponavadi so dražje, še zlasti dnevne kontaktne leče. Te leče so tudi nekoliko bolj toge, zato se nekateri ljudje težje navadijo nanje.

KATERE KONTAKTNE LEČE IZ SILIKONSKEGA HIDROGELA SO NAJBOLJŠE:

Na trgu se nenehno pojavljajo nove vrste kontaktnih leč. Najbolje priljubljene in najbolje ocenjene kontaktne leče v Sloveniji:

ZAKLJUČNO MNENJE

Vsak se na kontaktne leče odzove drugače. Predno preizkusite nove kontakte leče se naročite na Okulistični pregled za kontaktne leče.

Prav tako, če kupujete kontaktne leče po zastarelem predpisu, tvegate napenjanje oči, kar pa vodi do mnogih drugih težav.

Zdravnik tudi določi, ali so leče primerne za vaše oči. Med pregledom lahko zdravnik zazna zgodnje znake očesnih bolezni in vam svetuje o morebitnih drugih težavah ali odgovori na vaša vprašanja.

Zato je pomembno, da imate redne preglede oči. Tako bodo vaše oči lahko srečne in zdrave!

 

Produkti vezani na ta članek

  • Acuvue Oasys

    Izberi Cena: 19,98 €

    Stanje zaloge: na voljo (Dobava: 2-3 dni)

    Pakiranje: 6 leč/škatlo
    Vrsta leč: 14-dnevne leče

    Kontaktne leče ACUVUE® OASYS™ so oblikovane z namenom, da vašim očem prinesejo vlažnost in osvežitev v zahtevnih prostorih.

    Več o produktu »
     
     
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.