0

Košarica

Košarica je prazna.

 
 
080 25 27
 
 
 

Tekočina za leče

Tekočina za leče

15.09.2021

Tekočina za leče skrbi za več vidikov nege naših kontaktnih leč

Za razliko od korekcijskih očal, kontaktne leče zahtevajo precej bolj skrbno nego, saj pomanjkljivo vzdrževanje njihove higiene lahko privede do resnih poškodb oči in poslabšanja vida. Pri uporabi dnevnih kontaktnih leč, posebna nega ni potrebna, 14-dnevne in mesečne pa je potrebno vsakodnevno očistiti, splakniti in razkužiti s primernim negovalnim sredstvom.

Tekočine za leče so neobhoden dodatek k 14-dnevnim, mesečnim, letnim, kozmetičnim ali korekcijskim kontaktnim lečam, saj jih ohranjajo čiste, dezinficirane in navlažene, poskrbijo za sterilnost, udobnost nošenja, protibakterijski učinek, vlažnost oči in daljšo življenjsko dobo leč. Sestava tovrstne tekočine je zelo pomembna, zlasti morebitna prisotnost hialuronske kisline, ki zagotavlja optimalno zaščito roženičnih celic, zmanjša pogostost mežikanja in nenehno vzdržuje navlaženost. Poznamo tekočine za mehke kontaktne leče ter tekočine za trde leče, ki jih med seboj ne smemo zamenjati, saj bi naše leče na ta način lahko poškodovali. Glede na uporabo se delijo tudi eno ali dvofazne. Enofazne istočasno čistijo ter dezinficirajo, dvofazne pa se uporabljajo v paru, ena za dezinfekcijo ter druga za shranjevanje leč.
Na trgu pa imamo široko izbiro izdelkov, ki niso vezani zgolj na specifično vrsto kontaktnih leč ali njihovo uporabo. Delimo jih na večnamenske tekočine in tiste na bazi peroksida. Pri večnamenskem sistemu tekočino uporabljamo tako za čiščenje, splakovanje, shranjevanje, kakor dezinfekcijo in vlaženje kontaktnih leč. Pri peroksidnem (AOSeptPlus), pa tekočina iz embalaže nikakor ne sme priti v direkten stik z očesom, ker bi ga poškodovala. Preden lečo vstavimo v oko, mora biti le-ta najmanj 6 ur v posebni posodici z nevtralizacijskim "diskom", ki peroksid spremeni v fiziološko raztopino. Ta sistem je pri dezinfekciji najbolj učinkovit, vendar pa moramo biti pri njem vedno pazljivi in dosledni.

Kvalitetna tekočina za leče


Pomembno je tudi vedeti, da pri istih kontaktnih lečah ne smemo uporabljati različnih tekočin, ker se konzervansi posameznih večnamenskih tekočin lahko med sabo vežejo in postanejo toksični. V primeru, da želimo tekočino za nego leč zamenjati, to storimo z novim parom, v novi posodici za shranjevanje.

Tekočina za leče z borovo kislino

Renu MultiPlus je večnamenska raztopina za čiščenje, razkuževanje in odstranjevanje beljakovin mehkih kontaktnih leč. Gre za edino raztopino v eni sami embalaži, ki vsakodnevno čisti, razkužuje in odstranjuje beljakovine, kar pomeni, da ne potrebujemo več ločenih razkužil, nevtralizatorjev in tablet za odstranjevanje beljakovinskih oblog. Tekočina vsebuje borovo kislino, dinatrijev edetat, natrijev borat in natrijev klorid; DYMED (poliamino propil bigvanid) 0,0001%, HYDRANATE (hidroksi alkil fosfonat) 0,03 %, poloksamin 1 %. Zelo priporočljiva je v primerih, kadar okulist svetuje alternativni postopek brez drgnjenja.

 

Produkti vezani na ta članek

 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.