0

Košarica

Košarica je prazna.

 
 
080 25 27
 
 
 

Kaj imajo skupnega leče, suhe oči in posodica za leče?

Kaj imajo skupnega leče, suhe oči in posodica za leče?

29.09.2022

Pravilna uporaba kontaktnih leč, vključno s posodico za leče oz. etuijem za shranjevanje leč, je ključnega pomena za zdravje oči. Vsi uporabniki kontaktnih leč, se kdaj srečate s pogosto posledico uporabe leč - to so suhe oči. Suhe oči lahko dobite, če oko ne proizvede dovolj naravnih solz, temu pa sledi zbadanje v očesu, bolečino ali tudi pekoč občutek v očeh. Da bi se temu izognili, vam predstavljamo 7 ključnih napak pri uporabi posodic za kontaktne leče, za katere morda niti ne veste, da jih delate, vendar lahko ogrozijo zdravje vaših oči.

1. ROK SI NE UMIJETE PREDEN SE DOTAKNETE POSODICE ZA LEČE
Če uporabljate kontaktne leče, morate vzdrževati higieno na najvišjem nivoju. Zato je zelo pomembno, da si umijete roke z milom, preden se dotaknete posodice za leče. Če si rok ne umijete, lahko na posodico prenesete mikroorganizme, ki lahko zlahka zaidejo v vaše oko. To lahko privede do primera rožnatega očesa (konjuktivitis), kar pomeni srbečico, solzenje, izcedek ali občutek peska v očeh. Jasno je, da se temu želite izogniti, zato si le umijte roke pred dotikanjem posodice za leče.

2. POSODICE ZA LEČE NE OPRETE PO VSAKI UPORABI
Bakterije se na vaši posodici za leče zlahka naberejo in tam tudi rastejo naprej, če svoje posodice ne čistite redno. Na tak način bakterije preprosto znova vnesete na leče, ko jih zvečer postavite v posodico. Priporočljivo je čistiti posodico za shranjevanje leč po vsaki uporabi. To pomeni, da zavržete staro tekočino za leče, posodico izperete s svežo tekočino in jo obrišete s čistim robčkom ter jo na zraku pustite, da se do konca posuši.

3. ZA IZPIRANJE POSODICE ZA LEČE UPORABLJATE VODO, NAMESTO TEKOČINO ZA LEČE
Velika večina pomisli na vodo, ko gre za čiščenje ali izpiranje določenih predmetov. Vendar to za kontaktne leče in posodice za shranjevanje leč nikakor ne drži. Voda iz pipe se ne sme dotakniti ničesar v povezavi s kontaktnimi lečami, saj so bakterije in mikrobi v vodi škodljivi za zdravje vaših oči.

4. POSODICE ZA SHRANJEVANJE LEČ NE MENJATE REDNO
V primeru, da svoje posodice za leče niste izgubili, nakup nove najbrž ni na vrhu vašega seznama, kajne? Kljub temu je priporočljivo, da posodico za leče menjate vsaj vsake 3 mesece, tudi če vaša obstoječa posodica za leče zgleda brezhibno. Bakterije, ki niso vidne prostemu očesu, se zlahka naberejo na posodici, zato le imejte v mislih, da poskrbite za zamenjavo preden bo prepozno. Sicer pa pri skoraj vsaki tekočini za leče prejmete brezplačno posodico za leče.

5. TEKOČINO ZA LEČE LE DODATE STARI, NAMESTO DA JO V CELOTI ZAMENJATE
Vaša posodica s tekočino za leče ustvari okolje, ki je toplo in vlažno. V takem okolju pa uspešno uspevajo mikroorganizmi, kot so razne bakterije. V primeru, da obstoječi tekočini le dodate novo, te bakterije le še dodatno vzpodbudite k rasti. Če v tako tekočino vstavimo svoje kontaktne leče, ne pomeni nič dobrega. Poskrbite, da vsakič izpraznite celotno tekočino za leče iz posodice, šele nato dodajte svežo.

6. ŽELITE PODALJŠATI ŽIVLJENSKO DOBO KONTAKTNE LEČE TAKO, DA JO DATE V SVEŽO TEKOČINO V POSODICO ZA LEČE
Če kontaktne leče, katerim se izteka rok uporabe, shranite v posodico za leče s svežo tekočino, bi jih to moralo oživiti, kajne? Žal ne. Tekočina za leče ne podaljša življenjske dobe kontaktne leče. Pomembno je, da leče pravočasno zavržete, ne glede na to, ali ste jih nosili celotno obdobje uporabe ali ne.

7. SVOJO POSODICO ZA LEČE HRANITE V KOPALNICI, KJER JE VLAŽEN PROSTOR
Bližina kopalniškega umivalnika se zdi dobra stvar, drži? Še posebej, ker boste svojo posodico za leče lahko očistili pogosteje, kot bi morali? Težava je pa ta, da je za vašo posodico največja nevarnost ta, da se kontaminira, če jo hranite v vlažnem okolju, kot je kopalnica. Med splakovanjem stranišča lahko v zrak pride do raznih delcev, ki lahko pristanejo na vaši posodici za leče in jih posledično lahko prenesete v oči. To ne pomeni, da boste imeli kakšno intenzivno okužbo oči. Navsezadnje ogromno ljudi to počne že leta. Če pa ste zaskrbljeni in želite ohraniti svoje oči čim bolj varne, poskusite posodico za leče shranjevati v čistem okolju z nizko vsebnostjo vlage.

Teh 7 ključnih napak je pogost razlog za raznorazne težave z očmi. V bodoče najprej poskusite odpraviti te napake. V primeru da se težave z očmi nadaljujejo, se obrnite na očesnega zdravnika - oftalmologa in nikakor ne poskušajte diagnoze postavljati sami.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.