0

Košarica

Košarica je prazna.

 
 
080 25 27
 
 
 

Plavanje pod vodo s kontaktnimi lečami

Plavanje pod vodo s kontaktnimi lečami

08.12.2021

Toplice so skozi celo leto aktualne in vabijo ljudi v svoje prostore. Ste tudi vi navdušeni obiska bazena in neskončnega razvajanja pod vodo? Pa vendar mislite, da uporabniki kontaktnih leč lahko plavajo pod vodo, ne da bi prej odstranili leče?
Pazljivost je na prvem mestu, saj lahko v nasprotnem primeru poškodujemo lečo, sami pa se srečamo z resnimi očesnimi težavami.




BAZEN IN KONTAKTNE LEČE
Potop v bazen z lečami v očeh za nekatere ni najbolj ugoden, zato je bistvenega pomena upoštevati dejstvo, da se potop pod vodo z lečami v očeh ne priporoča. Kontaktnih leč raje ne izpostavljamo morski, pitni ali klorirani vodi! Škodljivi mikroorganizmi iz vode se množijo bolj aktivno na kontaktni leči kot na očesu. Toplo in vlažno okolje še dodatno prispeva k razvoju bakterij. Ko se bakterije hitro množijo, predvsem škodijo vaši roženici, ki se lahko poškoduje kadar je kontaktna leča v stiku z vodo, posledično oči postanejo rdeče ali vnete. V kolikor pa leče slučajno pozabite odstraniti, se držite pravila, da uporabite dnevne leče, ki jih po uporabi samo zavržete ali po plavanju leče »nahranite« s kapljicami za oči.


SAVNA IN KONTAKTNE LEČE
Podoben odgovor boste prejeli tudi obiskovalci savn. Težava v savni je suh zrak, ki lečo lahko izsuši. Če leče pozabite odstraniti pred obiskom savne, potem pa naj velja pravilo, da v savni čim več mežikate. Prav tako vam v takih situacijah priporočamo dnevne leče.


KAJ STORITI V PRIMERU, KO NASTOPIJO TEŽAVE
V kolikor kontaktne leče pred plavanjem ali obiskom savne pozabite odstraniti in kasneje opazite težave z mežikanjem, vnetjem očesa ali izrazitim neudobjem ob nošenju leč, se nemudoma obrnite na svojega zdravnika. Da bi se izognili vsem naštetim težavam pa oftalmologi priporočajo odstranitev kontaktnih leč 20 minut po izhodu iz vode. To bo pomagalo očem, da se navadijo na nove razmere in se pravočasno navlažijo s solzno tekočino.


Priporočamo, da si pred obiskom dopusta v bazenih ali morju zagotovite rezervne kontaktne leče in po potrebi s seboj vedno vzamete tudi očala.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.