0

Košarica

Košarica je prazna.

 
 
080 25 27
 
 
 

Kontaktne leče in alergije

Kontaktne leče in alergije

14.11.2020

Imaš alergijo na cvetni prah? Ali alergijo na pršice? Veš kakšni so znaki alergij? Simptomi se pogosto kažejo ravno na očeh. Te zanima če je v času tvoje alergije varno nositi kontaktne leče?

Alergije niso za nikogar prijetne, sploh pa ne za ljudi, ki nosijo kontaktne leče. Okrog 75 % alergij prizadene namreč ravno območje okoli oči. Najpogostejši simptomi alergij so rdečica, srbečica in suhe oči. Včasih se zdi, da kontaktne leče vse le še poslabšajo. Mogoče vas bo zamikalo, da bi v času alergij zamenjali kontaktne leče za očala, ampak tega vam ni potrebno storiti, saj vam bomo predstavili nekaj uporabnih nasvetov.


NEKAJ SPLOŠNIH PREVENTIVNIH KORAKOV, da kontaktnih leč ne rabiti zavreči v času alergij

- Večkrat si temeljito umijte roke in obraz, vendar pazite, da milo ne zaide v vaše oči.
- Bolj pogosto menjajte in operite prevleke za povšter, brisačke za obraz, itd. s hipoalergenim detergentom. Če je le možno jih osušite v sušilniku in ne na zraku, saj lahko nase pritegnejo veliko prahu iz ozračja.
- Pogosto prezračujte svoje bivalne prostore ter poskrbite, da boste v svoj sesalnik in klimo namestili HEPA filtre. Prav tako bolj pogosto posesajte notranjost svojega avta, saj se tudi tam nabere veliko prašnih delcev.


POMEN PRAVILNE NEGE KONTAKTNIH LEČ

Ko govorimo o lečah in alergijah je čistoča na prvem mestu. Najpomembneje je, da se svojih očes ne dotikamo pogosto in jih ne mencamo. Vlažne površine leč omogočajo alergenom (prašni delci) da se jih oprimejo, mencanje pa še dodatno potisne alergene v vaše oči. Razni alergeni se lahko oprimejo vaših leč za oči, zato jih morate večkrat očistit, če nosite svoje leče dlje časa. Več o nasvetih za uporabo kontaktnih leč si lahko preberte TUKAJ.


PREDNOST DNEVNIH LEČ

Če imate težave z alergijami in uporabljate leče za oči, ki jih je potrebno čistiti in menjati enkrat na teden/mesec, vam priporočamo uporabno dnevnih leč, ki jih za koncu dneva samo zavržete. Ker tovrstne kontaktne leče za oči ne potrebujejo nobene nege, se tudi alergeni na njih težko nabirajo. Takoj, ko jih zamenjate s svežimi in novimi lečami, se vaši alergeni simptomi zmanjšujejo ter preprečujejo iritacije na očeh. Dnevne leče so malenkost dražje od ostalih, vendar vam nakup le teh v času alergij priporočamo, seveda pod pogojem, da jih odobri vaš oftalmolog. Samo pomislite ... ne bo vam bilo potrebno dodatno kupovati še tekočine za leče in ostalih pripomočkov za kontaktne leče. Največji bonus pa je, da vam leč ni potrebno dodano čistiti, kar je v času alergij super bonus. V široki ponudbi enodnevnih leč, morate vedno najti takšne, ki ustrezajo vašemu predpisanemu receptu.

KAPLJICE ZA OČI SO REŠITEV ZA SRBEČE OČI

Srbeče oči so eden izmed prvih znakov/simpomov alergij. Čeprav vas lahko zamika, da bi si oči mencali, je zelo pomembno, da jih ne praskate ali močno drgnete, posebej če uporabljate kontaktne leče. Leča, ki se oprijema vašega očesa je namreč zelo nežna in jo s tovrstnimi gibi lahko poškodujete. Dotikanje in drgnjenje oči, bo vaše alergene simptome še poslabšalo ter dodano povečalo učinek srbenja. Da bi preprečili ta neprijetni občutek, vam priporočamo uporabo kapljic za oči. Skupaj s svojim oftalmologom se pogovorite na okulističnem pregledu in poskusite najti tiste kapljice za oči, ki najbolj ustrezajo vašim potrebam. Kapljice za oči so cenovno dostopne in jih lahko najdete v raznih optikah, lekarnah ali spletnih trgovinah.
Ne obupajte nad kontaktnimi lečami v času alergij, pač pa zanje redno skrbite in tako zmanjšajte vse simptome. Če pa so posledice alergij nevzdržne, lahko kontaktne leče še zmeraj zamenjate za očala in uživate v toplih spomladanskih dneh.

 

Produkti vezani na ta članek

  • Acuvue Oasys za Astigmatizem

    Izberi Cena: 28,48 €

    Stanje zaloge: na voljo (Dobava: 3 dni do 5 tednov)

    Pakiranje: 6 leč/škatlo
    Vrsta leč: Torične leče

    Kontaktne leče blagovne znamke ACUVUE® OASYS® for ASTIGMATISM odpirajo nov svet s kontaktnimi lečami za vse, ki imajo astigmatizem. 

    Več o produktu »
     
     
  • Acuvue Oasys

    Izberi Cena: 19,98 €

    Stanje zaloge: na voljo (Dobava: 2-3 dni)

    Pakiranje: 6 leč/škatlo
    Vrsta leč: 14-dnevne leče

    Kontaktne leče ACUVUE® OASYS™ so oblikovane z namenom, da vašim očem prinesejo vlažnost in osvežitev v zahtevnih prostorih.

    Več o produktu »
     
     
  • Acuvue 2

    Izberi Cena: 16,98 €

    Stanje zaloge: na voljo (Dobava: 2-3 dni)

    Pakiranje: 6 leč/škatlo
    Vrsta leč: 14-dnevne leče

    Občutite svobodo in fleksibilnost s kontaktnimi lečami Acuvue® 2.

    Več o produktu »
     
     
  • NOVO
    Acuvue Oasys Multifocal

    Acuvue Oasys Multifocal

    Izberi Cena: 37,48 €

    Stanje zaloge: na voljo (Dobava: 3-5 tednov)

    Pakiranje: 6 leč/škatlo
    Vrsta leč: 14-dnevne leče

    14-dnevne Acuvue Oasys Multifocal so kontaktne leče primerne za vse, ki potrebujejo korekcijo presbiopije.

    Več o produktu »
     
     
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.