0

Košarica

Košarica je prazna.

 
 
080 25 27
 
 
 

Odpadne leče in skrb za okolje

Odpadne leče in skrb za okolje

20.04.2022

Kontaktne leče so eden večjih izumov človeštva, saj ljudem s slabim vidom omogočajo, da jasno vidijo, ne da bi morali nositi očala. So zelo priročne in enostavne za uporabo. Toda kakšen je vpliv zavrženih kontaktnih leč na okolje? 22. aprila obeležujemo svetovni dan Zemlje in prav na ta dan se lahko vprašamo, kako naj kontaktne leče zavržemo, da smo do Zemlje in okolja čim bolj prijazni.

KONTAKTNE LEČE ALI OČALA
Nekateri proizvajalci kontaktni leč se trudijo izdelati biorazgradljive leče, vendar v praksi to še ni izvedeno. Bi pa to seveda pomenil velik korak v pozitivno smer za industrijo kontaktnih leč. Na vprašanje kaj je bolj ekološko: nositi korekcijska očala ali kontaktne leče, si poglejmo sledeče podatke. Očala je potrebno zamenjati približno vsaki dve leti. Količina plastike, ki je potrebna za izdelavo novih očal je v primerjavi z izdelavo kontaktni leč zelo pomembna. Izdelava enega para očal naredi toliko odpadkov kot štiriletna zaloga kontaktnih leč za dnevno uporabo. Še več, večina očal je narejena iz trde plastike, ki jo je zelo težko reciklirati.

KATERE LEČE NAJMANJ ŠKODUJEJO OKOLJU?
Ugotovili smo, da kontaktne leče naredijo okolju manj škode kakor očala. Sedaj se lahko še vprašamo katere leče so za okolje najbolj optimalne: dnevne, tedenske ali mesečne? Tokrat je izbira dnevnih leč najbolj primerna. V primerjavi s tedenskimi ali mesečnimi lečami, dnevne kontaktne leče ne potrebujejo nobenega čiščenja. Tako v enem zamahu izločimo tekočino za leče, nakup novih etuijev ter dodatno čiščenje leč.

VPLIV KONTAKTNIH LEČ NA ONESNAŽENOST OKOLJA
Leče nikoli ne smete zavreči v odtok ali stranišče. Raziskave trdijo, da majhni koščki plastike pogosto končajo v čistilnih napravah za odpadne vode in na kmetijskih zemljiščih kot blato, nato pa se lahko razgradijo v makro in mikroplastiko, ki škodi zdravju živali in okolju.
Čeprav je kontaktna leča majhna in se nam v vsakdanjem življenju zdi le majhen delec, ki morda lahko roma v odtok ali stranišče temu ni tako. Samo v ZDA vsako leto zavržejo okoli 14 milijard leč, tako, da si lahko predstavljate, kako ogromen delež mikroplastike vstopi v ekosistem.

Kaj narediti s kontaktnimi lečami, ko jih ne morete več uporabljati? 
Najbolj varna rešitev za okolje je, da jih zavržete med plastične odpadke. Enako storite tudi z embalažo kontaktnih leč. Naj vam bo za okolje in živali v ekosistemu mar, zato ravnajte pravilno.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.